אגדות האחים גרים 2.0

רשת  ‘שימו לב’ גאה להציג פודקאסט אגדות ילדים בספיישל אגדות האחים גרים.

בגרסאות שלנו שלגיה הופכת לשלגיון, הזאב טוב לב, זהבה פורצת למחשבים, סינדרלה אוהבת ללבוש טרנינג ואצבעונית היא גיבורת ריאלטי. כל אגדות האחים גרים זמינים להורדה חינם ב MP3.

מאחורי אגדות האחים גרים מסתתר סיפור חיים מרתק, אותו נזכיר בקצרה.

האחים גרים נולדו בשנת 1786 (יעקב) ו -1786(וילהלם) בהאנאו, ליד פרנקפורט, גרמניה. האחים היו אקדמאים, בלשנים, חוקרי תרבות, לקסיקוגרפים ומחברים שאספו ופרסמו יחד פולקלור גרמני. לאחר מות אביהם בשנת 1796, נותר יעקב בן ה -11 לדאוג למשפחתו, ועבר לגור אצל דודתו.

המחקר והסקרנות של האחים גרים לפולקלור נמשכו גם כשהיו סטודנטים בגימנסיה בימים בהם טרם נוצרו ספרים מוקלטים בעברית חינם או בגרמנית היה עליהם לשנס מותניים!. 

 . . לאחר סוף הלימודים מכן המשיכו השניים ללמוד באוניברסיטת מרבורג. בהשראת פרופסור למשפטים פרידריך פון סאביני, הם למדו ספרות גרמנית מימי הביניים. לאחר מכן עבדו בחנות הספרים בקאסל, שם הצליחו להרוויח מספיק כסף כדי להניע לפרסומים שלהם. הצלחתם נמשכה כאשר אוניברסיטת ברלין מימנה את המחייה של האחים גרים כדי שיוכלו המשיך במחקר המדעי שלהם. וילהלם נפטר בשנת1859 , אחיו הבכור יעקב בשנת 1863

ישנם הבדלים רבים בין הגרסא של פרו למעשייה “כיפה אדומה” לבין גרסאת האחים גרים

שלגיון – חידוש לאגדה שלגיה ושבעת הגמדים 2.0

סיפור על שלגיה ושבעת הגמדים מקבל גרסה חדשה להאזנה ישירה עם שבע פיות קסומות שהגיעו ליער ממעברה ודוכסנית טובת לב שמשאירה את יורש העצר שלגיון עם הדוד המרושע אשר זומם לעשות את הנורא מכל…. למחוק לשלגיון את הפרופיל!

פודקאסט סיפורים לילדים

הנסיכה על העדשה הסיפור המלא

הנסיכה על העדשה הפכה להצגה ולספר
אבל אם לא נשאיר תקציר, לסיפור המקורי לא יוותר זכר,
עם זאת, ישנם אנשים שיציגו את הסיפור במפורט, כמו הנסיכה על העדשה של אורנה פורת.
כעת מבלי לדון, הגיע הזמן שנתפלא ונעבור אל הנסיכה על העדשה הסיפור המלא!

פודקאסט סיפורים לילדים

5 מסקנות על אגדות האחים גרים לעומת שארל פרו

  1. פרו והאחים גרים נבדלים בניהם ביחס לנשיות ולמיניות של “כיפה אדומה”, מבחינת פרו, כיפה אדומה מתוארת בתור “הכי יפה שאפשר לראות” לעומת   אגדות האחים גרים אשר תיארו אותה בתיאור עקר ומשולל מיניות ” קטנה ומתוקה”. 

2 .בשני המקרים כיפה אדומה נקראת על שם הכיפה האדומה אשר היא חובשת לראשה, אך גם כאן נבדלות הגרסאות בין פרו- אשר מקשר בין יופייה של כיפה אדומה לגנדרנותה, לעומת האחים גרים אשר קשרו את קבלת הכיפה האדומה לאהבתה של הסבתא אשר תפרה לה אותה במיוחד. סיפורים מוקלטים לילדים היום מקבלים את הטענה. התייחסות לעבודתם  של האחים ולאסופת המעשיות מנקודת מבט של סיפור סיפורים כפעולה

3 . מבחינת “סצינת המיטה”- בגרסת פרו הזאב יושב ערום במיטה, לעומת גרסת האחים גרים בה הוא חובש את השביס של הסבתא. בנוסף בגרסת פרו הזאב “מתאווה” לאכול את כיפה אדומה (מלשון תאווה) דבר שהושמט בגרסת אגדות האחים גרים. כמו כן גם הושמטה ההצעה, בגרסת האחים גרים, לשכב עם הזאב- להתפשט ולהכנס איתו למיטה, למעשה הושמט כל הדיאלוג המקדים (בגרסת פרו) ומתחיל משיחת ה-“סבתא למה יש לך עיניים גדולות כל כך”. התייחסות לעבודתם של האחים גרים ולאסופת המעשיות מנקודת מבט של סיפור סיפורים כפעולה

תסכיתים לילדים -אגדות האחים גרים וסיפורים אחרים

 4 . מבחינת תפישת המשפחה- בשני המקרים בולט בהעדרו האבא, אך ניתן למצוא הבדלים רבים נוספים בין הגרסאות. אצל פרו הסבתא הייתה ‘משוגעת’, אך ניתן להסיק כי הסבתא הייתה ‘משוגעת על הילדה’. אצל האחים גרים הסבתא אוהבת את כיפה אדומה באופן מפורש ואגב כך היא תופרת עבורה את הכיפה האדומה, באותה הגרסה הסבתא גם עוזרת לכיפה אדומה להינצל מפני הזאב הרשע הארכיטיפ הידוע כפי שהרחבתי במסגרת ההסכת קיצור תולדות הספרות

סיפורים לילדים האזינו כאן

.

בגרסאת האחים גרים ניכרת אהבת האם לסבתא בצורה ברורה הרבה יותר, היא אופה עבורה עוגות ומזהירה את הילדה שלא תשבור את הבקבוק אחרת לא יהיה מה לאכול. בגרסת פרו לעומת זאת האם אופה עוגיות כדרך אגב ושולחת את כיפה אדומה לברר מה עם סבתא מפני ששמעה שזו חולה. בגרסת פרו גם כיפה אדומה די אפטית למצבה של הסבתא וקוטפת פרחים להנאתה בדרכה לעומת כיפה אדומה נוסח האחים גרים המבקשת לשמח את סבתה בזר פרחים. באותה הגרסה הילדה מרגישה חופשית להסתובב בבית הסבתא, כאשר היא נכנסת היא מציגה את עצמה בפשטות “כיפה אדומה שמביאה עוגות ויין תפתחי” כמו כן היא גם מתפלאת על כך שהדלת פתוחה ומרגישה שמשהו לא בסדר. דבר המנכיח יותר מכל את הקשר ההדוק בין הסבתא לבין כיפה אדומה מגולם במשפט אותו היא אומרת במפורש “ותמיד כל כך טוב לי אצל סבתא!”.

אגדות האחים גרים האתגר.

האחים גרים לא היו הראשונים שעסקו באגדות שנכתבו בשמם. שארל פרו האב טיפוס שיצר גרסאות מחרידות פי כמה! ניקח למשל את הסיפור של כיפה אדומה.

לעומת אגדות  האחים גרים, בגרסת פרו כיפה אדומה צריכה להציג את עצמה בתיאור מפורט- “זאת הילדה שלך כיפה אדומה, שמביאה לך עוגה וצנצנת קטנה של חמאה שאמא שלי שלחה לך”.

בסופו של דבר בגרסת האחרים גרים מוצגת תמונת משפחה קרובה ומחוייבת הרבה יותר, ישנה אחריות של המבוגרים כלפי הילד לעומת הגרסה של פרו. תסכיתים לילדים.

 

מבחינת תפיסת האלימות- שני הסיפור מציגים את האלימות הקשה בה זאב טורף ילד וסבתא חסרות ישע, דבר המאפיין גם את הקווים האירוטיים של הסיפור.  רחוק העולם של דמויות דיסני חמודות. בנוסף יש להדגיש את הסוף הסדיסטי של כיפה אדומה בגרסת האחים גרים כאשר כיפה אדומה היוצאת מבטן הזאב רצה להביא אבנים, ממלאת את בטן הזאב באבנים וזה מתעורר מהניתוח המאולתר, לא מצליח ללכת, מת והצייד פושט את עורו. אחרית הדבר של הסיפור מתארת התנכלות לזאב אחר שגם תכנן לטרוף את כיפה אדומה וזו מערימה עליו בעזרת מי הבישול של הנקניקיות וגורמת לו ליפול מהגג לתוך שוקת המים ולטבוע. 

ניכר שגרסת האחים גרים רוויה יותר באלימות אך היא נועדה ללמד לקח חינוכי- מי שמציית- טוב לו. מי שמפר כללים- נענש.

בין שתי הגרסאות ישנם הבדלים רבים באשר למוסר ההשכל- אצל פרו מוסר ההשכל מודגש ומופיע בנפרד מהמעשייה ומופנה אל הקורא, אצל האחים גרים מוסר ההשכל מופיע כחלק בלתי נפרד מהמעשייה, כיפה אדומה מבינה את מוסר ההשכל בעצמה ופועלת בצורה מחוכמת יותר להבא- הסוף הראשון הוא העונש הסוף השני הוא הלקח.

בעוד פרו פונה למבוגרים, לגבר המנצל ומשמיע טון אירוני וציני, האחים גרים באים לחנך נערות בצורה פדגוגית כהדגמה לדרך של התנהגות טובה וראויה.

תמונה שמכילה ברזל התיאור נוצר באופן אוטומטי

ב. בשנים שחלפו בין כתיבת “כיפה אדומה” של פרו לבין האחים גרים התפתחה הגישה המחנכת. תפישה זו הורכבה משני רעיונות- חומר קריאה משפיע על חינוכם וגידולים של הילדים, ויש לפקח על הקריאה שלהם. במילים אחרות- אגדות האחים גרים הותירו לנו משימות להמשך הדרך. 

בגרסת פרו אין התייחסות לפגיעות הילד, אף על פי שהילדים אינם הנמענים הישרים של הסיפור מוצגת אירוטיקה גלויה שאיש לא רואה צורך להפרידה מילדים רכים. לעיון נוסף מומלץ להתעמק במאמר הנוגע להתייחסות לעבודתם של האחים גרים ולאסופת המעשיות מנקודת מבט של סיפור סיפורים כפעולה

כיפה אדומה המייצגת את האמא לא ראויה לקבלת הנחיות מאמה, וזו אינה חייבת להגן עליה.

בתקופתו לא הייתה קיימת פדגוגיה כשם אנחנו מכירים. למעשה אין צורך לחנך את הילדים מפני שהם זניחים, מקור לשעשוע.

מאז התפתחות הגישה המחנכת. אין אחריות של המבוגרים כלפי הילדים.

בגרסת האחים גרים, כל אחת מהסצינות נועדה לצורך חינוך- כיפה אדומה מצווה להתנהג יפה, להיות מנומסת, “וכאשר את נכנסת לחדר שלה, אל תשכחי להגיד בוקר טוב ואל תציצי קודם בכל הפינות”, “אל תרדי מהשביל, אחרת תפלי ותשברי את הזכוכית ואז לא יהיה לסבתא כלום”. הילדים מתוארים כסוררים, שובבים שיש צורך לחנכם.

הרעיון שהמבוגרים צריכים להדריך ולהנחות את הילדים, ושהם אחראים גם להתנהגותם לא היתה תקף בתקופתו של פרו, המעבר לתפישה המחנכת של הילד משתקף בסיפורי האחרים גרים גם באופן בו מוצגת הילדים בטקסט, בעיקר בהשמטת תבניות האירוטיות, בהדגשת יחסי משפחה הקרובים.

תמונה שמכילה טקסט התיאור נוצר באופן אוטומטי

ג. בניסוחים המודרניים של כיפה אדומה בולטת מאד הגישה המגוננת. הילדים הם נאיביים, חלשים וחסרי אונים, יש להציג להם עולם וורוד ומגונן ככל שניתן. גם אם מתוארת עלילה כעלילת ‘כיפה אדומה’ הכוללת סצינה בה זאב רשע טורף ילדה, הכל בא על מקומו בשלום במהרה, הסבתא החולה מתחילה לרקוד ושוכחת את מחלתה והדברים שבים אל סדרם. בגרסה זו של דוד פאר כיפה אדומה מצווה על ידי אמה לא לרדת מהשביל וללכת ישר אל סבתא כשם שמתואר בגרסת האחים גרים, גם המשך התגלגלות העניינים כמעט זהה (מלבד סוף הסיפור של דוד פאר המקצר את הרג הזאב לכדי ירייה ופתיחת בטן, ולא לרצח בעזרת אבנים המושתלות במעיו), ואינו כולל אחרית דבר. בסוף הסיפור של דוד פאר כיפה אדומה נזכרת איך השתלשלו העניינים ומאשימה את עצמה על כך שהזאב טרף אותה ואת סבתה.

בתגובה לכך- “שמעה הסבתא את דברי כיפה אדומה, לטפה את ראשה בחיבה ושתקה. סבתות הלא הן סולחות הכל לנכדות הקטנות שלהן”. על פי גרסא זו אין מוסר השכל גורף המאשים את הילדה בפזיזות וחוסר זהירות, כיפה אדומה נסלחת. הלמידה נעשית רכה והמסר מועבר בעקיפין.

אגדות האחים גרים ועדו!

כיני קורונה