חיפוש
Close this search box.
בין האידיוט למטומטמת

בין האידיוט למטומטמת

מה הקשר בין הרומן מסוף המאה התשעה עשרה לסדרת טלוויזיה מתחילת המאה העשרים ואחת?, זה נראה לכם מוזר להשוות בין אידיוט למטומטמת?. אבל זה מה שאני- דפוק!

הסדרה מטומטמת שינתה את כל מה שאנחנו יודעים על הטלוויזיה הישראלית. חברת הוט ביססה את מקומה בשוק עם הפקה של מספר טלנובלות בהן עמדו, לרוב, נשים בתפקידי מפתח. גיבורות טרגיות עם סיפורי אהבה שוברי לב. השינוי התרחש עם סדרות כמו ‘האלופה’ או ‘עספור’ ואפילו ‘הבורר’ שהציגו סדרות מנקודות מבט אפילות יותר, מחוספסות, ובעיקר- גבריות.
‘מטומטמת’ שינתה את אחת מנקודות האחיזה של סדרות הטלוויזיה הישראליות. הדמות הראשית, שירי אזוגי (להלן: המטומטמת) נראית וחושבת כמו ילדה בת שש עשרה, כשלמעשה הגיל שלה כפול מכך.

מטומטמת": סדרת פשע או אופרת סבון? | ישראל היום

שירי אזוגי  (בת חן סבג החד פעמית!) מתחילה את העונה הראשונה בתור שוטרת סמויה שנשלחת להפליל מנהל תיכון החשוד בכך שקיים יחסים אסורים עם תלמידה, נתן לה סמים, וגרם לא לתרדמת. קלף המיקוח של המשטרה הוא בן הזוג של שירי המופלל באחזקת סמים בעצמו. שלושה פרקים לאחר מכן העלילה החלה להתפורר ולהסתבך, אבל המהות שלה נותרת זהה. הסדרה עקבה אחרי יחסים שליליים של דמות שלילית עם דמויות שליליות מסביבה. בין אם היה מדובר בעלילה המסועפת והמפוזרת של שתי העונות הראשונות ובין אם בעונה השנייה והמרוכזת- שירי תגרום לאנשים סביבה לעשות את כל הטעויות האפשריות, ותאשים אותם על כך.

המקרה של דוסטויבסקי


בסוף שנת 1867. הנסיך לב ניקולאביץ ‘מישקין מגיע לסנט פטרסבורג משוויץ. הוא בן עשרים ושש, נצר אחרון למשפחת אצילים אצילות. בילדותו חלה במחלת עצבים קשה והושם על ידי האפוטרופוס שלו פאווליצ’ב בסנטוריום שוויצרי. בבגרותו מחליט לחזור לרוסיה במטרה לשרת אותה. הוא לא יודע איך, אבל זו התוכנית.
ברכבת פוגש הנסיך את פרפן רוגוז’ין, בנו של סוחר עשיר, שירש הון עתק לאחר מותו. ממנו שומע הנסיך לראשונה את שמה של נסטסיה פיליפובנה ברשקובה, מי שתהפוך למריה מגדלנה של ישו הרוסי מהמאה הלפני קודמת.
ברוסיה, הנסיך, מגיע לקרובת משפחה רחוקה בשם אליזבתה פרוקופייבנה, החיה עם בעלה ושלוש בנותיה – אלכסנדרה הבכורה, אדלייד האמצעית והקטנה ביותר היא אגליה, ובשלב מוקדם הוא מתלבט למי מהן הכי כדאי להינשא (מסיבות כלכליות של נדוניה).
בהמשך, הנסיך פוגש את נסטסיה פיליפובנה, מקבל ירושה מדודה רחוקה, ונכנס למצב של חרב פיפיות, לפיו ייפגע בכל אדם סביבו, לא משנה מה ייעשה.
זו הנקודה המרתקת ביותר של הרומן- האופן בו מישקין מוצא את עצמו שוב ושוב בפינה, ובכל פעם, העלם בעל הנפש של דון קישוט, הופך, בעוכריו לאדם ששרויה בו אפילה כמו פאנטום האופרה.
מישקין מתואר בתחילה בתואר אדם נאיבי, אבל מתגלה כחכם יותר מכל האנשים המשכילים, התרבותיים, והמנומסים ביותר בחברה הגבוהה אשר סובבים סביבו. הוא פותר מחלוקות בצורה ממולחת, בעוד האריסטוקרטים מסביב מונעים רק על ידי אנוכיות מפלצתית.
לב ניקולאביץ’ מישקין הוא תמהוני במקרה הטוב. שוטה כפר, ובמקרה הפחות טוב- נגע חברתי. הדרך היחידה שלו להטימע בחברה היא לבטל את עצמו ולא להשמיע את דעותיו.

בין האידיוט למטומטמת

שתי היצירות, אידיוט  (של דוסטוייבסקי) ו-מטומטמת  (של בת חן סבג) , הם שני הצדדים של אותו המטבע- האם החברה יכולה לרכך או להקשות נשמה של אדם חריג. במקרה של הנסיך מישקין האידיוט, החברה מאלצת אותו להזדאב, להיות קר רוח ולעמוד בבחירות קשות שאין לו את האינטיליגנציה הרגשית להתמודד איתן. עם זאת הוא מסוגל לרכך את האנשים שסביבו, לא משנה עד כמה יקטנרו או ילעגו לו.
שירי אזוגי מבצעת את הפעולה ההפוכה. היא מתסיסה ומערערת את כל היסודות הרעועים שמסביבה. היא חיכוכים מצמרת המשטרה ועד לתחתיות העולם התחתון. במובן מסוים, הדמויות של עדה שוחט (אורנה בנאי) ובת- שבע (בת אל פאפורה), שימשו כמעין מראות של שירי המציגות מה היה יכול לקרות לה אילו היה לה מספיק עוצמה, בין אם מכוח החוק ובין אם מתוקף המאפיונריות.

וזה עוד לפני שהשוויתי בין הסופים הטראגיים-קומיים של שתי היצירות.

 

אידיוט – כרכים א’-ב’ פיודור מיכאילוביץ דוסטויבסקי Idiot / F.M. Dostoevski יצא לאור ע”י הוצאת הספריה החדשה, בשנת 1993, מכיל 576 עמודים, תירגום: נילי מירסקי. ספרות #ספרות קלאסית

 

דודה מטושקה- סדרת רשת

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן