“איש השלג” מאת ג’ון דארנטון ניאדטרלים בלב טג’יקסטן

“איש השלג” מאת ג’ון דארנטון ניאדטרלים בלב טג’יקסטן

 

 

 

עלילת  הרומן ‘איש השלג’ סובבת סביב שני מדענים יריבים, מאט וסוזן, אשר נשלחים על ידי ממשלת ארצות הברית כדי לחפש אנתרופולוג בט’יקיסטן הרמז היחיד שלהם הוא גולגולת של ניאנדרטל . מתארוך פחמן עולה כי הגולגולת, שאמורה להיות בת 40,000 שנה, כנראה  רק בת 25.

כך מתחיל קרב אימתנים בין צוותים של חוקרים וחוקרות רוסים ואמריקאים. הרומן שופע נופים מרשימים ונשים שופעות, ובעולמו של דארנטון  במקום שיש נשים יש סקס בשפע והרבה אלימות. הרפתקאות ג’ונגל והרים, רעידות אדמה, שריפות שיחים, תככים אקדמיים, והמון מילים כמו ארכאואנתרופולוגיה, פליאונטולוגיה וקריפטוזולוגיה. .בדרך הם פוגשים שבט של ניאנדרטלים-טרולים-אנשי שלג-אלימים שאיש לא ידע על קיומם.  (גם על שבט של ניאנדרטלים טובי לב- אף אחד לא ידע) . החבורה נמלטת, פוגשת את  הארכיאולוג האבוד שאימץ את השבט הנידח, ומגלה להם כי לאנשי השלג יש יכולת טלפתית מדהימה, ואנשי הביון של ברית המועצות וארצות הברית רוצים להשיג לעצמם. זו, אם לא הבנתם- רק ההתחלה.

מאט וסוזן מנסים לעבור בין סלעים ונקיקים ובין אנושיות לחייתיות. בסופו של דבר זה לא ספר מתח ולא פמפלט. זה לא פארק היורה אבל זה כן ספר מעורר מחשבה.

השאלות האלו מתקשרות בצורה הדוקה לפעילות של כותב הרומן. ג’ון דרנטון שימש  ככתב עזרה לעצב את הקונפליקטים שבלב ספרו. הוא הקדיש חלק ניכר מהקריירה שלו לכיסוי משטרים טוטליטריים, משלטון הטרור של אידי אמין באוגנדה ועד ריסוק תנועת הסולידריות בפולין, שם כישרונו להבריח סיפורים במהלך ההאפלה התקשורתית זיכה אותו בפרס פוליצר בשנת 1982.

דארנטון אמר כי “הדיקטטורות והכוח המוחלט של הרודנים הקטנטנים האלה, עבורי לפחות, הם התעוררות של הדרך בה העולם יכול ללכת. “אני חושב שראייתו מקרוב נתנה לי הערכה למה שהופך אותנו לאנושיים, לשבריריות כמו גם להיבטים האצילים יותר.”

 

איש השלג ג’ון דרנטון יצא לאור ע”י הוצאת מעריב, בשנת 2004, מכיל 335 עמודים, תירגום: יוסף אשכול.

דודה מטושקה- סדרת רשת

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן