לזארטו: שי אזואלי מפרט את הג’ונסייד המייסר של תל אביב.

לזארטו: שי אזואלי מפרט את הג’ונסייד המייסר של תל אביב.

טחינה קטשופ ואולי צי’מיצ’ורי. איך לעזאזל אוכלים את לזארטו?.

הספר לזארטו מאת הסופר שי אזולאי מתחיל כמו עלילת רומן של סאראמאגו או אופיר טושה גפלה.

תל אביב מכותרת מכל הכיוונים. הגשרים מעל איילון הופלו וברחוב סלמה הקימו חומה.

כמובן שלא מדובר בספר מתח שאמור לחקור את הסיבה לבידוד של תל אביב. עלילת הרומן מתחילה כמו אינספור עלילות אחרות שנפתחות עם משהו מוזר שקרה.

 

הסדרה הנותרים למשל הציגה רעיון דומה לפיו שני אחוז אוכלוסיית העולם נעלמת ברגע אחד, ושלוש העונות עסקו  באופן גורף בגורל של הניצולים, ובהתמודדות עם האובדן. תסריטאי הסדרה ויתרו מראש על קו עלילה  שמתחקה אחר המשמעות של ההיעלמות.  הרומן לזארטו מציג עלילה דיסטופית שבה אנשים עומדים בפני הלא נודע, בעיר כמו תל אביב שהופכת ג׳ונגל של שורדים.

 

במובן מסוים הרומן יכל להדהד את סיפורה של ירושלים הנצורה בימי קום המדינה. אומנם, ‏באותו מצור היה לאויבים שם ופנים. אבל גם אז השתבשו החיים של אוכלוסייה הטרוגנית ודעתנית. עמוס עוז כתב ב-סיפור על אהבה וחושך, על כך שכל מי שהגיע לירושלים בשנות ה-40 מאירופה היה בהכרח סופר משורר או מתקן עולם.

נתתי את הדוגמה הזו כדי להציג את האפשרויות שהיו להתפתחות של הרומן.  גם ברומן המחבר הוא מוזיקאי ומחזאי. כלומר איש רוח שנאלץ לשרוד אפוקליפסה חברתית בעזרת שיטות הישרדות שלא מעולם לא טיפח.

בשלב מוקדם של העלילה הייתי צריך להשלים עם כך שלא מדובר ברומן על ההתמודדות של האנשים עם החומה שנפלה ושאלות וסימני השאלה שנמתחו. העלילה עוסקת באופן כמעט בלעדי בפוטנציאל הרצחנות של ממשלת ישראל אשר יכולה להשאיר תושבים בחוסר ודאות. חבורת שרים ופקידי ממשל שמטילים על תל אביב  מצור מבלי שאלו ידעו למה. פוליטיקאים שמוכנים להרעיב תושבי עיר שלמה, ככל הנראה, כדי למחוק את מה שהיא מייצגת. 

כאן טמון המפתח להבנת לזארטו. שי אזואלי מתריע מפני פוליטיסיידכלומר ג’נוסייד של מתנגדי שלטון. המושג לא מוזכר ברומן, אבל זועק מבעד למילים, באופן גלוי ובוטה. האמירה הפוליטית כופפה את הפוטנציאל האומנותי שאין עליו עוררין.

האזנתי לרומן דרך אייקסט בעודי צועד לעבודה או לפגישה עם חברים בסנטר. הייתה לי חוויה תלת מימדית שבה ראיתי פורחת וסואנת אבל תוארה באוזניי אותה עיר מבוהלת וחרדה. זו הייתה חוויה פעמית שהייתי רוצה לחוות באופן נקי ולא בתור ‘גרסת הבמאי’ כפי שנכפתה על הטקסט.

לזארטו ,שי אזולאי,  יצא לאור ע”י הוצאת פרדס, בשנת 2019,

דודה מטושקה- סדרת רשת

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן