חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
המחזה ‘תחושת בטן’ מאת עמית גור ובבימויו של ניר ארז: ניצנים ראשונים של תיאטרון המאה ה-21.

המחזה ‘תחושת בטן’ מאת עמית גור ובבימויו של ניר ארז: ניצנים ראשונים של תיאטרון המאה ה-21.

'תחושת בטן' מאת עמית גור ובבימויו של ניר ארז הוא מחזה שגרם לי לשמחה רבה וגם למעט ספקות.

 

לעיתים רחוקות אני כותב באתר ביקורות תיאטרון. קשה להיות מבקר תיאטרון ועוד בעולם שבו אין לדעת מתי אמצא את עצמי ברשימה שחורה של מישהו. 

עם זאת, הצגה כמו ‘תחושת בטן’ מעוררת גם בי תחושת בטן שאני צריך לכתוב עליה, למרות היכרות אישית עם כמה אנשים מההפקה.

למעשה, זו הצגה שעוסקת גם בדור ה-Y, אז מה זה כבר משנה שגם אני פועל בדרך של הדור שלי וחובש את כל הכובעים בבת אחת, אחד מהם של ‘מבקר תיאטרון’. כאן אדגיש שאני רק צופה וחווה דעה.

אומנהם איבדתי את היכולת להנות מצפייה בתיאטרון, אבל פיתחתי נקודות מבט חדשות על תיאטרון, וזה הרבה יותר כיף. 

 

הצגה לא צפויה על תיאטרון לא צפוי

 

מצד אחד מדובר במחזה כמעט מהפכני מבחינת התוכן והאמירות שאותן הוא מעלה. מצד שני, הדור שלי, דור ה-Y נותר כמו משקפי שמש של ורסאצ’ה- שקופים מצד אחד ואטומים מצד שני.

נגה הורביץ בת 57 נשואה , מגלה שהיא בהריון. האם נתקלתם במקרה כזה בסביבתכם לאחרונה?. לא?, גם נגה לא, ולכן היא צריכה לסדר לעצמה את החיים שכוללים בעל אוהב, חברים מציקים, ושני ילדים מתוסבכים.

כולם תלויים בה, ולמעשה, בתפקידים שמילאה כל חייה כאם ורעייה.

במחזה  ‘תחושת בטן’, נגה היא השמש, ומסביבה סובבים שאר כוכבי הלכת על שביל החלב סויה.

כולם משקפים ומהדהדים את מצבה:  הבת , מאיה, שנכנסה להריון מתרומת זרע וטיפולי פוריות, הבן, גיא, שעומד להפוך לאבא בהליך פונדקאות עם בן זוגו.

ההיריון הלא רצוי- הופך לרצוי כשנגה מבינה שכולם בטוחים שהיא תעבור הפלה.

נגה שהייתה, כאמור, השמש של האנשים סביבה, מגלה כי בניכוי האימהות, הנישואין, ומקצוע ההוראה- נותר רק חור שחור.

בשלב זה הגיבורה מואסת באותן ההגדרות והחליטה לפתוח במרד נעורים באיחור של שלושים שנה. האם ההחלטה להשאיר את התינוק היא בגדר ‘לעשות דווקא’ או מתוך התמסרות אמיתית ליצור חי?- את זאת תגלו בהצגה.

הסתכרבות: אופיר טושה גפלה מחזיר את המנדט הבריטי


אופיר טושה גפלה מציג את עצמו בתור ‘סופר הריאליזם הפנימי’. ה

פודקאסט הסכתרבות חני נחמיאס

הסכתרבות: חני נחמיאס: ילדה לנצח!


 חני נחמיאס היא אחת השחקניות הפוריות ביותר בתעשייה הישראלית, ואולי גם שוברת שיאי גיניס בפוטנציה. מדובר בשחקנית העונתית הרציפה ביותר, שכבר שלושה עשורים

כך קיבלתי שיעור מעמית גור.

 

בין החברה המסורתית לחברה העכשווית, בין מדע מודרני ליצרים פרימיטיביים. בין תוכחות לראיות.

המחזה תחושת בטן עוסק במאה ה-21, אבל קולע למטרות ה-‘מקוריות’ של התיאטרון המודרני.

יתר על כן, ‘תחושת בטן’, מעז לחזור אחורה, לימים בהם דמויות על הבמה התמודדו עם מצבים שאף אדם לא נתקל בהם. איזה תקדים היה לאדיפוס? איזה תקדים היה לנורה מבית הבובות שעזבה את בעלה לקור הנורבגי? איזה תקדים היה לוויצק שמכר את עצמו לניסויים רפואיים בבני אדם?. הדמויות הגדולות של התיאטרון היו כאלו שנאלצו למפות לעצמן את הדרך שבה מעטים הלכו לפניהם. נגה, גיבורת המחזה, יכלה  לערוך תחקיר מקיף באינטרנט על הורות בגיל הזהב. אבל זה לא תרחיש שמישהי מכינה את עצמה אליו.

המחזה, לכשעצמו, עשוי היטב. כאילו עמית גור ניפה את כל שמש האסוציאציות שיכולות להתקשר למצב של הריון בגיל מאוחר, ושיבץ את משפטי המפתח בתוך הדיאלוגים.  כנראה מחזה טוב הוא כמו תסריט שיחה מהודק בטלמרקינג, כזה שלא משאיר מקום להתנגדויות לא פתורות.

 

 

הבא אחריו: משחקי הכס פוגשת את ספר מלכים בתאטרון באר שבע


המחזה ‘הבא אחריו’ מאת שחר פנקס בבימוי שיר גולדברג – עיבוד מודרני לפרקים א’ ו-ב’.

להמשך קריאה »

משחק דרכים בסין עם נתן דטנר ואודיה קורן


כך תבדרו את עצמם עם בינג’ של בטלים בשישי, הרבה זמן פנוי, ועיר חסרת חן שצריך לטייל בה.

 

 


עמית גור, המחזאי, אפילו הגדיל והכניס דמות של רופאת נשים חוזרת בתשובה כדי לתת פרספקטיבה נוספת על התהליך. למרות שהרופאה הדתיה משמיעה  קול שפוי, הוא נבלע בתוך הקולות הצורמים של בני המשפחה במהלך המחזה. כולם, לכאורה, מרוכזים בעצמם, ואגואיסטים.

השלמת התהליך נעשה על ידי ניר ארז שביים יצירה קטנה אך דינמית, באופן מרתק שלא חף מבעיות- שלישיית הצעירים נעמדו מדי פעם בשורה כמו זמרי ליווי באירוויזיון.

למרות כמה פגמים קטנים ההצגה תפקדה היטב באופן קצבי ונינוח. הוילון הנפתח ונסגר ברקע הזכיר לי את השימוש בוילונות אצל חנוך לוין ב-‘אשכבה’.

התפאורה בעיצוב של  זוהר שואף, מציגה את המינימום ההכרחי כדי לייצר את המקסימום הנדרש ממחזה קטן.

בתחילת המחזה במה עם רקע של וילון לבן וספה אדומה אליפטית שמהדהדת צורה של ביצית. הספה המודולורית תשתנה ותתפרק במהלך המחזה, כנראה יש לכך סיבות גניקולוגיות בהן לא העמקתי. אני די בטוח שיש קשר לרקע הלבן, ולשמלה שנגה לובשת בתחילת ההצגה (שנראית כמו פס כחול עם בדיקת הריון).

אפרופו תלבושות, אילן דר הצטיין בתרבוש הטרנדי של רופאת הנשים, ובשמלת המשכית של נעמי שמר (אותה לבשה הגיבורה נגה הורביץ).

 

 

 

 

צוות השחקנים כולל  את מוטי כץ, שכבר הציג את אותו סוג של הומור במחזה קווירי- ‘הנאהבים והנעמים’. פעם הוא היה יוחנן הבדחן נמוך הקומה, הפעם הוא גילם באופן מושלם את האבא הסאחי, כזה שתמיד נלחץ בבדיקות אולטרסאונד כי גוררים באיזור של טיפת חלב.

איה גרניט-שבא ביצעה מהלך מעניין בתור החברה הנודניקית שמושכת זמן בשיחות סלון.  אודיה קורן גילמה בדיוק דמות כזו במחזה ‘אישה, בעל בית’. (מחזה שעלה לפני שנים, ומבחינתי זו  הייתה הפעם האחרונה שנתקלתי בסיפור ישראלי על נושא שמעטים עסקו בו בעבר). במחזה ‘תחושת בטן’ איה גונבת את ההצגה, ואני משריין לעצמי מראש לארוחת ערב טבעונית!

נטע פלוטניק (המגלמת את התפקיד לסירוגין עם דנה מיינרט) משחקת בת כאובה ומלאת אהבה, שמתגלה בתוכה שד ברגע האמת.

אבישי מרידור גילם דמות שהיתה קרובה באופן מפתיע לאלברט, בן הזוג של אסי עזר. כמו החתן הספרדי, גם ניב, מרגיע באופן עקבי את הדיווה הקפריזית במחי נשיקה חד מינית על במת הקאמרי.

אלעד אטרקצ’י משחק בן רגיש ומפורק שלא מצליח להסביר את עצמו, באופן שגורם לו להיתפש כאנוכי.

מורן אביב גנס היא התשובה הניצחת לכל מי שמאשים את התיאטרון בחילניות תל אביבית. הרופאה שגילמה היתה שילוב בין הדסה בניזרי  לרבנית ימימה.

אודיה קורן, העניקה למושג ‘סליחה שאני נושמת’ משמעות חדשה. התפקיד של נגה הורביץ הוא כנראה אחד התפקידים הגדולים שגילמה  אי פעם, ולא בכדי.

כבר שנים שאודיה סובבת סביב תפקיד האם והרעיה בבית, ובתפקידים של אמהות ורעיות בתיאטרון, ובסוף השבוע מקטרת על הורות וחיי נישואין ברדיו. סוף כל סוף נמצאה הדרך לשבור את השרשרת.

‘תחושת בטן’ מציג סיטואציה אמוציונלית ומשונה שרק מישהי כמו אודיה קורן יכולה לגלם, ואכן גילמה בכישרון שהוכיח שאישה בגיל השלישי יכולה ללדת, את עצמה מחדש.

מה אתה חושב את חושבת על הכתבה?

כל מה שבאזז

דודה מטושקה- סדרת רשת

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן